Is een internationaal rijbewijs handig

Als je naar het buitenland reist met de auto krijg je vaak met andere regels te maken dan die in Nederland gebruikelijk zijn. Zo kan er een internationaal rijbewijs gevraagd worden, naast je Nederlandse rijbewijs.
Binnen de Europese Unie heeft het internationaal rijbewijs geen betekenis. Maar buiten de Europese Unie is het in veel landen vereist, als je daar als niet-ingezetene een voertuig wilt besturen of wilt huren. In Suriname bijvoorbeeld, heb je niet genoeg aan je Nederlandse rijbewijs, net zomin als je met alleen je ID-bewijs het land binnenkomt.
Het is te koop bij een ANWB verkooppunt, en kost voor leden €17,95. Het is een jaar geldig. Je moet je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto meenemen om het aan te schaffen.
Er kunnen ook andere eisen gesteld worden bij buitenlandse verhuurbedrijven. Zo is in Groot-Brittanië en Noord-Ierland een internationaal rijbewijs niet verplicht, maar kunnen verhuurbedrijven een minimum- of maximumleeftijd vragen, of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit is.
Ook kan een NL-sticker verplicht zijn, en er kunnen aparte regels voor caravans gelden. Op het Isle of man, bijvoorbeeld, moet je minimaal twee weken van tevoren toestemming vragen aan het Department of Infrastructure, en van tevoren de reisdata en verblijfplaats van de caravan opgeven.
Soms wordt er ook wegenbelasting gevraagd, als je langer dan een bepaalde periode in een land verblijft. En we kennen natuurlijk allemaal de tol die in Frankrijk op autowegen wordt geheven.
Ook de verzekering kan anders geregeld zijn. Dus voor je naar het buitenland afreist, is het raadzaam om even na te gaan welke regels er gelden voor het desbetreffende land.